28 Aralık 2007 Cuma

TURASYA '08 - TOURASIA '08

Jantar Mantar, Delhi.

Jantar Mantar, Delhi.

Gunes saatindan detay.

Gunes saatindan detay.

Jantar Mantar, Delhi, Gunes saati.

Jantar Mantar, Delhi. Bu yapi gunesin capini olcmek ve dunyadan uzekligini hesaplamak icin yapilmis.

Jantar Mantar, Delhi

Jantar Mantar, Delhi, Hindistan. Arkadaki yapinin yuksekligi 30 metre civarinda. Havuzun ortasina oturtulmus durumdalar.

Jantar Mantar devasa olcekli gunes ve ay takvimleri ve saattlerinden olusuyor, Maharaja Jai Singh 1725 yilinda yaptirmaya baslamis, sasilacak derecede tam olarak gunes saatini ve ay takvimlerini cikardigi soyleniyor.

Bu lastik kiz diye tabir edilen cinsten, kollarini arkadan dolastiriyo, icinden geciyo falan, akrobat yani, ama insan bi tuhaf oluyo izlerken hic kemik yok kizda, 2 rupi kendine 2 rupi abisine verdim, abisi bu esnada arkada davul caliyor : )

`Take me to the Jantar Mantar please` Motorlu riksha, taksim - besiktas kadar bir yere 50 rupi odedim, pazarlik yapsaniz daha da duser aslinda. Enerjim yoktu, cok yurumustum.

Mahatma Ganhi`nin olduruldugu yere anisina bir ani parl\ki yapilmis. 24 saat tutsu yakiliyor ve bir de kucuk ates var.

Red Fort, Delhi.

Moti Masjeed.

Moti Mesjid, Aurangzeb tarafindan kendi guvenligi ve dinsel ihtiyaclari icin yapilmis.

Divan - i Khas.

Divan - i Khas. Ozel kisilerin kabul edildigi alan.

Divan- i Khas` tan bahce..

Divan - i Khas, Lal Qila, Delhi, India.

Divan - i Khas, Ozel kisilerin ve devlet buyuklerinin kabul edildigi mekan, Divan - i Am` a gore daha suslu ve tavan ici gumus ve altinla kapliymis, ingilizler somurge zamani goturmusler hepsini.

Divan-i Am, detay.

Divan-i Am, Lal Qila, Delhi, India.

Divan-i Am, Sahin halki kabul edip onlari dinledigi mekan.

Red Fort (Lal Qila)

Red Fort, Delhi, Hindistan.

Red Fort, Lal Qila (Lal - kirmizi, Qila - Kale) kirmizi kum tasindan yapildigi icin bu renk. Shah Jahan 1638` de baslatti yapimini 1648` de tamamlandi, ama hicbirzaman baskenti Agra` dan bu Delhi` deki muthis yapiya tasiyamadi. Oglu Aurangzeb tarafindan Agra` daki kale zindinlarina atildi ve orada oldu, hicbir zaman yasayamadi saltanatini bu kalede.

Japon kalmis Delhi` de Chapati yapmayi ogrenmis, ekmek parasi icin ekmek yapiyo : ) En sevdigim lokantanin girisi, iceride 50 cesit vejeteryan yemegi var 3 gundur burdayim daha 4 cesit yemek deneyebildim, hepsi inanilmaz lezzetli ve baharatli, bir yemek ortalama 30 - 40 rupi`ye maloluyor, 1 yeni turk lirasi kadar yani.

Namaskar Otel` de calisan Nepal`den calimaya gelmis olan komi arkadasim odami susledi.

KabloKaos : )

Bicak atolyesi.

Jama Mesjid, Delhi, India.

jama Mesjid` den Lal Kila (Red Fort)

Jama Mesjid (Cuma Cami), 600 yil once yapilmis, minareler 49 m, buradan gorunmuyor, yarin Lal Kila (Red Fort) `yi gezmeye gittigimde icini de gezecegim, fotograf icin 200 Rupi istediler icerisi icin, ama deger vericem o parayi yarin.

Sunehri Mescidi, Pers krali Nader Sah ordusu hidulari katlederken bu caminin minaresinden izlemis.

Benzin alirken, anahtarim deponun icine dustu, telle 15 dakika cikarmaya ugrastim, bu pompaci kizlar ne yaptigimi izlediler ilgiyle, anlatamiyorum da : ) sonra patronlarindan firca yediler ya, yazik : D


Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`. seramikten bunun gibi 100lerce heykel var, hicbiri ayni degil, tek tek ugrasilmis, kalipta dolme falan yok..

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden` bunlar elektrik prizleri.

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`. Bahcedeki hersey beton, tas, seramik gibi malzemlerden, cok buyuk bi alana yapilmis, gezmek en az 2 saat akiyor, cok ugrasmis belli ki. Chandigarh, Hindistan.

Chandigarh` da `rose garden`. 17bin gul agaci, 1700 farkli tur gul var bahcede, 22bin mrtrekare alana yapilmis. Zaten Chandigarh Penjub ve Haryana eyaletlerinin baskenti, Le corbisior adli biri planlamis sehri. diger hicbir hint sehri gibi degil, Avrupa sehirlerini andiriyor.

Sabah kalktim otelin onundeki parkin yer cizgilerini tezeliyolar, motorun oldugu yeri yapamamis tabi adam, git gibi bi isaret yapti eliyle : )

2 islam cumhurtiyeti, 7500 km yol ve 37 gun sonra su biralari iceym, hakettim ya, bi de hep ciddi yuz ifadesi ile takilmak zorundayim yol boyu, biraz rahatliym.

Yoruldum Riksha` ya bindim, Ram Gagh` a gotur beni dedim adam yanlis anlamis beni sehrin obur tarafinda bi hostele goturdu, hem 20 rupi gitti hem de bi ton yol yurudum.

Mata Temple, dehlizler ve odalardan olusuyor, normalde fotograf yasak, hizlica cektim.

Amritsar`da 2. gunun sabahi, Mata Tapinagi`ni ve Sri Durginia tapinaklarini gezmeye gidiyorum, bunlar Hindu tapinaklari, Sigh tapinaklari degil, Sikhizm yari musluman yari hindu denilebilir.

Surekli korna sesleri var sokaklarda, adam bi kornaya basiyo sorma gitsin, Istanbul` da basicaklar oyle kornaya kavga cikar.

Altin Tapinak (Golden Temple) uzeri 750 kg altinla kapli imis, ben oyle duydum ve okudum, cevresindeki golun suyu kutsal icine girip ariniyorlar, ayrica yarim metre boyunda bizim sazan diye bildigimiz baliklar yuzuyorlar guven icinde : )

Sikh rahipleri 1919` da oldurulen ve yaralanan 2000 sikh icin surekli kama ve mizrak tasiyorlar, aslinda dinlerinde insan oldurmek yok, sadece aksesuar ve olenlerin anisi icin..

Altin Tapinak, Amritsar, Hindistan. Kadin ya da erkek basi acik girilemiyor, ayakkabi ve coraplarinizi giristeki emanethaneye birakiyorsunuz, giriste para alinmadigi ibi tapinak icerisinde 3 gune kadar ucretsiz kalabiliyormussunuz, ayrica bedava yemek te veriliyor, kapitalizmi tam olarak karsinia almis bir din Sikh dini. Bagislarla sistemi ayakta tutuyorlar, dunyanin her yerinden Sikh` ler burada haci oluyorlar, cok kutsal ve tek mekan.

Amritsar yolunda bir universite.

Hindistan` a gectim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder