3 Ocak 2008 Perşembe

TURASYA '08 - TOURASIA '08

Tufeklerden ve oklardan yapilmis duvar susu.

Abartili kabartmalar.

Maharaja Jai Singh II (1693 -1743)` e ait sehir sarayinda kapi detayi..

Jaipur City Palace (Sehir Sarayi). Mihrace mogollar zayiflayinca dagdaki sarayi Amber Fort` tan asagi inip Jaipur (Jai - pembe, Pur yerlesim) ` u kurmus, eski sehir ve bazar ve resimdeki saray pembemtrak bi kirmizi, dolunay geceleri nefis.

Maharaja Jai Singh II (1693 -1743)` e ait sehir sarayinin girisi..

Baska bir gunes saati.

Jaipur 35 dakika doguda kaliyor, goruldugu gibi 12:20` yi gosteriyor gunes saati, 35 dk eklersek saat 1:05, dakikasi dakikasina tutuyor..

Jantar Mantar, Jaipur, Hindistan.

Jantar Mantar gunes saati.

Yantra Mantar donencelerin zamanlarini olcuyor.

Jantar Mantar, Jaipur` da da var, Delhi` dekinden daha iyi durumda, Maharaja Jai Singh II (1693 -1743) Jaipur` un tam ortasina sihirli arac anlamina gelen sanskrtice 1727`de Jantar MAntar astroloji evini kurmus, kendisinin savasci kimliginden cok astronom kimligini alkislamak lazim : )

Jaipur hindi tapinagi girisi.

Galta tapinagi` na cikarken tanisigim arkadasim, oradaki rahiplarin islerini yapiyor, kendi yaptigi evde yasiyor, rahip olmayacak heralde, espriler yapiyor zira surelki : )

Nahargarh Kalesi Jaipur` u tepeden goruyor, kilit detayi.

Ogle yemegi yedim kamyoncularin lokantasinda, oradan arkadaslar.

`on the road again`

Itimad -ul Dulab kiyisinda hindi cift.

Itimad -ul Dulab, Taj MAhal` den etkilenerek yapilan bir mezar - anit, onun icinden Yamuna Irmagi. Gunbatimi.

Bu yari degerli taslarin beyaz mermere kakma isinin nasil zor bisey oldugunu bu duz cizgiden anlasilabilir, bunun cicek ve daha bircok motifini yapiyorlarmis. Simdi restore bile edilemiyor : )

Sah Cihan oglu tarafindan hapse atildiktan sonra namz kilmaya giderken karisi icin yaptirdigi Taj Mahal` i tam buradan bu sekilde goruyormus, 8 yil sonra olunce kavustu ancak.

Habib Baba (Aynen boyle tanitti kendini) cicek esansi satiyor, kendi bahcesi varmis Yamuna Nehri kiyisinda ve kendi damitiyormus esanslari, alkol icermiyor hicbir urun, yag kivaminda ve cok guzel kokuyolar 2 sise almak durumunda kaldim aslinda bu sekilde turist islerini sevmiyorum ama cok guzel kokuyolar, 1 sise Lotus cicegi ve 1 Sise Yasemin aldim, cok kotu kokan yerlerde sakal ve biyiklarima surucem : ) Daha sonra beni bahcesine Afyon cicegi koklamaya davet etti, ilgimi cekti ama gitmedim, defanstayim ve yalnizim : )

Gittigim hindu restoraninin terasindan Taj MAhal bolgesi kalabaligi.


Zeminle anitin birlesiminden deta beyaz marmer granit detayi, beyaz mermer yari gecirgen, arka tarafindaki isigi aliyor, cok gunesli bi gunde giderseniz iceride hic aydinlanma olmadan cevreyi gorebilirsiniz.

Bu cicek motifleri ve el yazmalari cok sert beyaz mermer uzerine kakilarak islenmis ve taslar yari degerli taslar.

Taj Mahal baska acidan.

Taj MAhal` in bahcesinden.

Hindistan turizm reklamlarindaki klasik fotograf Taj Mahal. Saat 6`da uyandim fotografini cekmek icin. Mogol Hukumdari Sah Cihan`in cok sevdigi 2. esi 14. cocugunu dogururken oldugunde bir gecede tum saclari beyaz olmus. 1631 yilinda hemen karisinin olumu uzerine bir anit mezar yaptirmaya karar vermis. 1655 yilinda 20bin iscinin calistigi yapi tamamlanmis, yari saydam beyaz mermerden yapi. Dunya Miraslari listesinde olan yapi simdiye kadar ask ugruna yapilmis en maliyetli ve abartili yapi olarak aniliyor Gamze. Hindu sair Rabimdranarth onun icin `zaman sonsuzlugunun yanagindaki gozyasi damlasi` demis. Oglu Aurangzeb tarafindan Agra Kale`sinin hucrelerinde hapse terkedilen Sah Cihan ancak kucuk penceresinden ve namaz kilmak icin gittigi kucuk medreseden gorebiliyor karisina yaptirdigi aniti. Yapiminda calisan 20bin iscinin ellerinin kesildigi ve mimarinin gozlerinin cikarildigi soyleniyor Hindular tarafindan, ne kadar dogru bilmiyorum. Sah Cihan aynisinin siyah renkli olanini Taj Mahal` in sirtini verdigi Yamuna irmaginin karsi tarafina istemis mezar olarak, ama zindana atan oglu hic ugrasmamis tabi, gomuvermis karisinin yanina, belki daha da iyi olmus kanimca.
Asit yagmurlari ve SulfurdiOksid seviyesinin artmasi bembeyaz mermerleri gun gectikce karartiyor, yapinin uzerinden ucak gecmesi yasaklanmis. Eger cok buyuk bir depremde minareler kubbe tarafina gelmesin diye disari dogru 3er derecelik aci yapiyormus. Hindu`lar insanlari 2ye ayiriyor 1. Taj Mahal` i gorenler 2. Gormeyenler.

Avludaki bu metal direk paslanmiyor ve inanilmaz puruzsuzlukte, 7. yuzyilda ne teknolojisiyle yapilmis kimsenin fikri yok, eger kollarinizi doladiginizda parmaklariniz birbirine degerse dileginiz kabul oluyormus ama etrafini kapamislar.

Kutub Minar civarinda sultan` a ait saray detayi.

Qutb Minar (Kutub Minar) 1206` da Sultan Kutbettin Aibeg tarafindan yapilmis, kutbettin minaresi anlaminda. Ilk 3 kati yapmis kirmizi kum tasindan olanlari, omru vefa etmemis, ogullari ve sonradan gelen sultanlar 4 ve 5. katlari yaptirmislar, renkleri farkli zaten. Yapi 72,5 metre ile en yuksen minare, 399 basamakla tepesine 1 kisinin sigabilecegi koridordan cikiliyor, tabii ki yasak zira yapi Dunya Miraslari Listasinde. 20 rupi karsiligi tele-robot ile canli cikis yaptiriliyordu, gerek duymadim tahmin edebiliyorum.

Minyatur yaninda su yazili `Warrior persuading the heroin` MS 1750

Minyaturun yaninda soyle yaziyr `Drunkard husband and devoted wife` : ) MS 1770

Budist is, 105 kg altin.

Budist isi.

Dekolte boyle olmali, Yamuna, 5. yy.

Vishnu.


Abi bu kadar raki icme, Harappa, saglik tanrisi.

kim uzdu bu kizi, Harappa, MO 2. yuzyil.

Olum elleme onu : )

Cek kizim elini ordan : ) Parvati with Skanda, 6. yuzyil.

Italyan balarisinin hindu kardesi, markasi Bajaj. Hindistani gezmek icin bunlar en iyisi, fiyatlari cok ucuz 300 - 500 dolar giderken de satilabiliyor.

Cesitli yukseklikteki havuzlar arasinda sular aksin diye seiyeleri farkli farkli yapilmis.

Bu bir saray degil mezar, Humayun` un mezari, turbesi. Kendisi yaptirmaya baslamis, dul esi onun icin devam ettirmis, 48 metre yukseklikte, kirmizi kum tasi ve beyaz mermerden yapilmis. Dunya miras listesinde eser..

Avrupali anlamaz mi bilerek mi yapar bilmiyorum ama uzerine oturduklari mezarin sahibi bu topraklarda 700 yil hukum surmus, mezari uzerine oturanlar hala magaralarda maymun sesleri cikarirken : ) Humayun`un mezari, Delhi, India.

Mogol Hukumdari Humayun` un mezaranitindan bahce goruntusu.

Mogol Hukumdari Humayun` un mezaranitindan bahce goruntusu.

Ayhan hindu kadin kisi istemistin, al bakalm.

Isa Khan Turbesi. Delhi.

Ari kovanina dikkat, sessizce uzadim ordan : D

Ayni gecit, Purana Qila, Delhi, India.

Purana Qila (Kale) `de Dawraz gecidinde.

Humayun` un yaptirdigi Purana Qila icindeki Qila Kuhne Masjeed` den alinan detay.

Mogol Hukumdari Humayun yaslaninca bu kutuphanede cok vakit gecirmeye ve okumaya, arastirmaya baslamis. Merdivenlerden asagi dustukten sonra cok kotu yaralanmis ve acilar icinde uzun suren olumu beklemis..

Motor koltugu boyle kesilir, nefret dolu olmak lazim. Istanbul` da bi cizip gecerler normalde, bunun derinligi 15 cm : )

Hindu muhafizlar, sabah toreninde.

Corn Flakes ortamina gireyim dedim, acili domates suyunda yumusatiyolar ve uzerine sogan, pulbiber ekip veriyor, yanina da istersen ekstra kucuk yesil iber veryor : ) Bi daa omrum boyunca boyle bisi yemicem galiba : )

Hindu muhafiz askerleri.

India Gate, 1. Dunya Savasi`nda ve Afgan fiyaskosunda olen 90bin askerin adlari teker teker bu 45 metre yuksuklikteki anita kazinmis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder